Esglésies, ermites i capelles de la Terreta, 1.000 anys d’història

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

Ahir dimarts 2 de juliol, l’Arxiu Comarcal del Pallars Jussà inaugurava l’exposició que porta per títol: Esglésies, ermites i capelles de la Terreta, 1.000 anys d’història, i que es podrà visitar els dies laborables de 8 a 15 h. Al vestíbul de l’arxiu comarcal. També ahir, Lluis Colomés Figuera, membre d ela Associació pel patrimoni de la Terreta, va fer una conferència al respecte aquest treball sobre antigues esglésies en aquest territori que avui pertany al municipi de Tremp.

El context d’aquesta exposició i conferència era el següent:

ESGLÉSIES, ERMITES I CAPELLES DE LA TERRETA, 1.000 ANYS D’HISTÒRIA



L’església ha estat un element de cohesió del territori des de l’alta edat mitjana fins al darrer terç del s.XX. Les cases s’hi agrupaven al voltant configurant el que després serien els pobles tal com els coneixem en l’actualitat. Al llarg de més d’un mil·lenni hi ha hagut molt canvis, alguns han arribat a desaparèixer i, en canvi, d’altres han perviscut fins als nostres dies.

La major part de les esglésies de la Terreta es van construir des de finals del s.X fins al s XII.  Algunes es conserven quasi sense modificacions, com Sant Pere d’Orrit, segurament no va fer falta ampliar-la perquè en cap moment es va produir pressió demogràfica. Altres van quedar petites per acollir els seus feligresos i es van engrandir al voltant dels segles XIII i XIV, com Sta. Maria de Sapeira i d’Espluga de Serra. Altres han sofert les conseqüències de l’abandonament al desaparèixer el nucli de poblament al seus voltants, en són exemples Sta. Maria de Miralles, la Mirabella, Turmeda, etc. Durant el s.XVIII moltes esglésies construïdes durant el primer romànic es van transformar com Sant Baptista d’Escarlà o es van construir de nou com Sant Pere d’Espills, Sant Esteve d’Esplugafreda; fins i tot n’hi ha de construïdes a  finals del segle passat com Sant Pere del Pont d’Orrit i la MD nova de la Mir.

Gairebé totes estan documentades des de l’època medieval. D’algunes se n’havia perdut el record, donant-se per perdudes, i s’han redescobert a partir de les toponímies, les referències documentals i trepitjant el territori. Recentment, amb treballs arqueològics, s’ha localitzat l’església de la Vila Vella del Castellet, de la qual no se’n tenia notícia, ni hi havia rastre documental.

En total s’han pogut inventariar 42 esglésies, ermites i capelles de les parròquies de Tercui, Espills-Escarlà, Sapeira-Aulàs, Orrit-Esplugafreda, Espluga de Serra-el Castellet, Torre de Tamúrcia-Torogó-els Masos de Tamúrcia, Arxiprestat de Sopeira: Llastarri-Casterner de les Olles-Enrens-Trepadús. Aquestes parròquies formaven part dels antics termes municipals de Sapeira i d’Espluga de Serra.

Inventariar aquestes esglésies, ermites i capelles ha de servir per una banda, per descobrir el patrimoni arquitectònic de la Terreta i, per altra banda, posar en evidència l’estat actual de desolació i pèrdua d’aquesta riquesa cultural. 

Esglésies, ermites i capelles de la Terreta, 1.000 anys d’història
FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 975 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×