Presentació de la novel·la Art brut a Terra Roia Arts Festival, Vilamur

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

Presentació de la novel·la Art brut a Terra Roia Arts Festival, Vilamur

Art brut és el nom de les creacions que fan malalts que resideixen en centres de salut mental, com per exemple Vincent van Gogh. Aquesta novel·la, la primera de l’autora, neix d’una experiència pròpia en l’àmbit de la salut mental, que ha transformat en ficció, per poder-la narrar amb més llibertat i fer-la més universal. Raquel Picolo ha volgut aportar el seu gra de sorra en la visibilització i la desestigmatització, cosa que ha estat l’objectiu des del primer dia i durant tot el procés d’escriptura.

L’Ares, narradora-protagonista, escriu un diari per al seu fill, Víctor, que està ingressat en un centre de desintoxicació. En aquest dietari inclou fragments d’un text d’autoficció que havia escrit de jove, quan ella també va haver d’ingressar per problemes de salut mental, i evoca els anys de lluita per trobar el seu lloc amb un diagnòstic psiquiàtric. El joc temporal entre el dietari autobiogràfic, escrit des d’una distància temporal important, quan el diagnòstic psiquiàtric ja no és un problema per ella, i l’autoficció, escrita quan la crisi de salut mental és molt recent, dona fondària al text.L’Acte de presentació, serà el 19 de maig a les 13h. A l’Era de Ramonet, Vilamur.

La creació artística

Art brut també parla de l’art com a recurs de vida, especialment en persones amb un diagnòstic psiquiàtric.

Patir una depressió endògena i ser una persona altament sensible i vulnerable, tal com afirma Raquel Picolo, li ha ensenyat molt d’aquesta malaltia. “Una de les coses que he après és la grandesa de l’art, sempre, i més per a persones amb un diagnòstic de salut mental”. “Jo em vaig agafar a l’escriptura, que ha estat molt terapèutica per mi –afegeix Picolo- però sempre he sentit una fascinació per les arts plàstiques, encara que només hi he entrat puntualment com a creadora. A la novel·la alguns dels personatges principals són artistes plàstics.”

Experiència personal

L’inici de la crisi depressiva de l’autora es va produir quan tenia vint-i-cinc anys i estava treballant en la seva tesi d’ecologia terrestre. “El meu panorama mental va canviar i es va enfosquir radicalment. No entenia res, tampoc tenia ganes de fer res, només em volia morir, descansar. Em van diagnosticar una depressió endògena, i crec que no exagero si dic que el tractament em va salvar literalment la vida”, manifesta Picolo

“El cas és que jo desconeixia què era una depressió, una paraula que s’ha banalitzat i que sovint tots tenim a la boca sense saber que són paraules majors”. – segons l’autora d’Art Brut- “No sabia ni que es podia tractar ni que es podia curar; tampoc ho sabia el meu entorn de llicenciats i doctors, ni la meva família. No sabíem res. En general l’únic que s’esperava d’una persona que patia un trastorn psiquiàtric era que es comportés normal com més aviat millor. I, malauradament, després de trenta anys, socialment les coses han canviat molt menys del que seria desitjable.”

Sobre Raquel Picolo

Art brut

Raquel Picolo(Pallars Sobirà, 1961) és una escriptora pallaresa que resideix a Vilassar de Mar. A Voliana Edicions ha publicat els dos reculls de contes La nit als armaris i Cròniques de Kaneai. Des de fa vint anys organitza i imparteix tallers d’escriptura creativa i condueix clubs de lectura. Fruit d’aquesta activitat sorgeix el seu llibre Escriure sense por. Manual d’escriptura creativa.

Doctora en biologia, ha treballat de professora universitària i d’editora de llibres científics. Està formada en guió audiovisual i és guionista del documental Camí d’Àrreu.Art brut és la seva primera novel·la, que neix d’una experiència personal en l’àmbit de la salut mental, i amb la qual espera ajudar a altres persones.

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 1.549 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×