El lleidatà Albert Font Tarrés, Premi Josep Pallach de periodisme educatiu

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

El lleidatà Albert Font Tarrés, Premi Josep Pallach
de periodisme educatiu

· El vicepresident del CEESC es converteix en el primer ponentí que rep un dels Premis Pallach d’Educació
· L’article guardonat se centra en el català a l’escola i recorda els bons resultats de la implantació de la figura de l’educador social en centres escolars

L’educador social i periodista lleidatà Albert Font Tarrés ha estat guardonat amb el Premi Josep Pallach de periodisme educatiu, que convoquen l’Ajuntament de Palafrugell i la Fundació Josep Pallach, per l’article ‘L’escola d’un sol poble’. El reconeixement s’ha lliurat aquest dissabte 7 de maig al Casino Cultural de Begur, municipi al qual va estar vinculat l’influent pedagog que dona nom al guardó. Es tracta del primer cop que un lleidatà rep aquesta distinció.El jurat ha estat format per la psicòloga Mònica Alcalà (regidora d’Educació de l’Ajuntament de Palafrugell), el periodista Enric Serra (en representació del Col·legi de Periodistes de Catalunya), el mestre i músic Fèlix Pérez Diz (en representació de la Fundació Josep Pallach), el docent Pau Segarra (en representació de la família de Josep Pallach) i Núria Aupí, cap de l’Àrea d’Educació de l’Ajuntament de Palafrugell.

En l’article premiat, Albert Font-Tarrés exposa un seguit de dades dels estudis sociodemogràfics sobre l’alumnat de Catalunya en què desmunta “una instrumentalització de la llengua per interessos espuris” i recorda que “el català és patrimoni de totes i tots i la immersió lingüística a l’escola i l’institut, tenir-hi el català com a llengua vehicular, no és una agressió contra el castellà, ni contra el seu ús ni contra la identitat lingüística de castellanoparlants”. En el text es defensa que les dades demostren que “si el resultat mitjà obtingut en català o castellà és positiu, és molt probable que el resultat en l’altra llengua també ho sigui”.

L’article recorda la necessitat d’educadors socials als centres escolars

Font-Tarrés apel·la al “dret de tot infant i jove de tenir accés a aconseguir ser competent lingüísticament en català per poder interaccionar i accedir al patrimoni creat, heretat i compartit per aquesta comunitat lingüística” i afirma que “a l’escola no li fa falta més crispació sinó més treball per a la convivència i el benestar, més atenció a la diversitat, més acció comunitària, més relació amb l’entorn i contextualitzar aprenentatges d’una educació integral”. En aquest sentit, recorda els bons resultats en el segon curs d’implantació de la figura de l’educador/a social en centres escolars de Catalunya i el bagatge de més de 20 anys que hi ha en altres punts de l’estat espanyol.

En l’article premiat evoca l’historiador, advocat i activista cerverí Josep Benet quan va afirmar: “Tots reclamant que l’ensenyament de l’idioma català sigui una realitat per a tothom, perquè a Catalunya ningú es pugui sentir discriminat per raó d’idioma. Perquè uns i altres, catalans de llinatge i nous catalans, formem un sol poble”. Font-Tarrés hi afegeix: “I com un sol poble hem de desactivar discursos segregadors”.

Entre el periodisme i l’educació

La trajectòria professional d’Albert Font-Tarrés es mou entre el periodisme i el fet educatiu. Actualment és vicepresident del Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya, està vinculat als moviments de renovació pedagògica i és membre de la Societat Catalana de Pedagogia de l’Institut d’Estudis Catalans, entre altres. També és membre de la Plataforma per a l’Educació Mediàtica del Consell de l’Audiovisual de Catalunya.Albert Font-Tarrés ja havia rebut reconeixements per la seua faceta periodística, com ara el Premi Mila de Periodisme per a la Igualtat de Gènere (2020), el Premi Pica d’Estats de premsa d’informació general (2016), el Premi Sardalleida (2013) o el Premi Seu Vella de periodisme escrit (2006).

Albert Font Tarrés

Primer lleidatà que rep un Premi Josep Pallach d’Educació

El Premi Josep Pallach d’experiències educatives es convoca des de l’any 2003, al qual s’hi va afegir el de foment de la narrativa curta en l’estudiantat i el de periodismes educatiu. Albert Font-Tarrés és el primer lleidatà a rebre un Premi Josep Pallach d’Educació en qualsevol de les modalitats.La primera edició del Premi Josep Pallach d’articles periodístics sobre transversalitat educativa va ser el 2015 i la va guanyar Xavier Besalú, referent de l’educació popular i la interculturalitat, doctor en Pedagogia, professor de la Universitat de Girona i membre de l’Institut d’Estudis Catalans. També l’han rebut en altres edicions el psicopedagog Joan Serra Capallera (director de la revista especialitzada Àmbits de Psicopedagogia i Orientació), les periodistes Mairena Rivas i Pili Turon i l’educadora social Elena Montiel. L’edició de 2016 es va declarar deserta.

Josep Pallach, referent d’una vida i una educació per a la democràcia

Josep Pallach (1920-1977) va ser mestre, pedagog, polític i un referent de la renovació pedagògica i de la democratització de Catalunya durant i després de la dictadura de Francisco Franco. Des de l’exili va estudiar pedagogia i psicologia a les universitats de Montpeller i de la Sorbona de París. A la capital francesa va ser professor de castellà de l’Escola de Periodisme. Un cop tornat a Catalunya el 1969, Pallach va ser professor de Pedagogia de la Universitat Autònoma de Barcelona i del Col·legi Universitari de Girona, precedent de l’actual Universitat de Girona. El 1975 es va doctorar en Ciències de l’Educació. La delegació a Girona de l’Institut de Ciències de l’Educació de l’UAB, sota la direcció de Pallach, va ser un focus de renovació pedagògica i de suport als professionals del fet educatiu.A nivell polític, amb 15 anys va ingressar al Bloc Obrer i Camperol, després va passar al Partit Obrer d’Unificació Marxista (POUM), va ser cridat a anar al front de la Guerra de 1936-1939 i des de l’exili va liderar el Moviment Socialista de Catalunya, el Reagrupament Socialista i Democràtic i el PSC-Reagrupament, partit que un cop mort Pallach el 1977 va conformar el PSC-PSOE.El 2009 es gesta la Fundació Josep Pallach, que porta per lema “Tothom educa, s’educa tothom; fem xarxa”, per tal promoure una educació de caràcter transversal. El patronat compta amb representants de diferents organismes de la Universitat de Girona, a més de membres de l’Ajuntament de Palafrugell i dels consells comarcals de l’Alt i el Baix Empordà, entre altres.

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 975 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×