ADOPCIÓ D’UN ANIMAL DE COMPANYIA

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

Un cop adoptem un animal nou (gat o gos) el primer que haurem de fer és dur-lo al veterinari per a que li faci la primera revisió; caldrà desparasitar-lo internament i externament si cal (per puces i paparres) i al cap d’uns dies,1 setmana més o menys, caldrà posar-li la primera vacuna. Si el que hem adoptat és un cadell, caldrà revacunar-lo de nou al cap d’unes 4 setmanes de la 1a vacuna, tant si es tracta d’un gos o un gat. Les desparasitacions internes, quan es tracta de cadells, es fan més sovint, cada 3 mesos fins l’any d’edat, i en adults es poden fer cada 4 mesos, sempre i quan portin una vida bastant controlada, és a dir, animals que viuen a l’exterior (masies, horts…), és millor continuar fent-ho cada 3 mesos, ja que tenen més possibilitat de parasitar-se, menjant caragols, femtes d’ovelles, pardals… etc.

 
Pel que fa a la vacunació contra la Ràbia, normalment s’aconsella fer-ho cap als 4- 5 mesos; de moment, a Catalunya no és obligatòria, però sembla que aviat ho serà, pel problema succeït fa pocs mesos que va sortir als mitjans de comunicació.
 
El xip es sol posar un cop l’animal pot sortir a l’exterior, més o menys cap als 3 mesos. Les coses obligatòries que cal complir en un animal de companyia són les següents: tenir el carnet sanitari, portar el xip, censar-lo en l’ajuntament del seu poble i fer-li una assegurança.
Els gossos que pertanyen a les races “perilloses” tenen que complir altres coses, com per exemple, la persona que els té, haurà de passar un psicotècnic per a que el pugui tenir.
 
Pel que fa a l’alimentació correcta dels nostres animals, el millor és el pinso, ja que porta tots els nutrients necessaris per a la seva salut; si els alimentem amb un pinso de bona qualitat, no caldran suplements de cap tipus, a no ser que el nostre animal sigui vell i pateixi d’artrosi, ja que llavors és possible que el veterinari us aconselli condroprotectors per ajudar a les seves articulacions. Els suplements de calç ja han passat a la història; quan l’animal està en edat de creixement, necessitarà un pinso equilibrat per a cadells; normalment aquest s’haurà de donar fins als 12 mesos en gossos  de races mitjanes, però en races grans i gegants, fins a l’1,5 o 2 anys ,ja que aquestes races triguen més a finalitzar el creixement.
En gossos de races petites, el pinso de creixement s’aconsella fins als 10 mesos, ja que aquests paren de créixer abans.
En gats normalment els pinsos de cadell s’aconsellen fins als 12 mesos. En gossos, quan arriben a l’edat dels 7 anys, s’aconsellen pinsos “sènior”; aquests solen tenir més cura de les seves articulacions (per l’artrosi) i solen dur també antioxidants sobretot per a tenir cura de la unció cognitiva de l’animal vell.
En gats també hi han pinsos que diferencien els animals castrats; aquests sobretot cuiden molt el tema dels greixos, ja que un cop esterilitzats, tenen tendència a engreixar-se.
I per últim a tenir en compte, el nostre animal també necessitarà antiparasitaris externs regularment, per evitar puces i paparres i per tant prevenir totes les malalties que poden contraure a través d’aquests, sobretot en èpoques de calor que és quan més abunden els paràsits externs, però tenint en compte que cal començar a usar antiparasitaris abans de trobar-li alguna puça o paparres al nostre animal, ja que val més prevenir que curar; s’aconsella començar cap al mes d’abril fins al mes de setembre inclòs. De cara als mesos de fred, es poden distanciar més les aplicacions d’aquests productes, però no s’aconsella parar-los, sobretot si es viu en zona rural.

FANNY SERRA PES – VETERINÀRIA – GosiGat Núm. col. 698 – TREMP

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,76 de 5 - 17 Vots
Carregant ... - 2.742 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×