9a Espardenyada, la cursa de muntanya dels Raiers

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

Marc Pinsach ha guanyat la 9a Espardenyada, la cursa de muntanya dels Raiers

Ha completat els 21 km dels recorregut amb un temps d’una hora i 40 minuts. Seguit de Gerard Jové i Xavier Espiña

L’ Associació Cultural dels Raiers de La Noguera Pallaresa ha celebrat avui un dels actes més esperats de la 38ª Diada dels Raiers, la seva cursa de muntanya, anomenada Espardenyada amb 21 km i 900 metres de desnivell.

Marc Pinsach ha liderat la prova des de l’inici i ha travessat la meta després d’una hora i quaranta minuts. L’atleta de Cassà ha guanyat la cursa, seguit de Gerard Jové, que ha quedat segon a quatre minuts de distància; i de Xavier Espiña, a cinc minuts.

En categoria femenina, la corredora d’Agramunt, Sílvia Puigarnau ha estat la primera classificada, seguida de les poblatanes Cèlia Guasch i Ingrid Pérez respectivament.

Enguany, la 9a cursa-caminada ha comptat amb més d’un centenar de participants, entre corredors i caminadors, que han pogut gaudir d’un complet recorregut i de la gastronomia típica del Pallars.

La Diada és una de les dates més senyalades del calendari festiu de la Pobla de Segur, ja que es tracta d’una festa que se celebra des de 1979 i que rememora l’antic ofici del transport fluvial de la fusta des del Pirineu fins a les terres de l’Ebre. Així doncs, emulant el periple de retorn dels raiers a casa seva, caminants i corredors d’arreu han participat en aquesta novena edició de la cursa.

Novetats

Aquest any, una de les grans novetats de la cursa ha estat apostar per la gastronomia pallaresa i els productes artesans fet a casa. D’aquesta manera, en acabar l’Espardenyada, s’ha fet un esmorzar pallarès de forquilla i ganivet, on corredors i caminadors han pogut gaudir, rodejats de bon ambient, d’un àpat de proximitat i d’alta qualitat. A l’hora, l’obsequi d’enguany incloïa també d’altres elements gastronòmics fets al territori: un lot de cerveses artesanes Rdorta i CTretze Pirineus, acompanyades d’una secalloneta de Cal Tomàs o d’un pot de paté de Carns Bastús.

A més, aquest any, també s’han bolcat esforços per a fer que la cursa fós en directe, i s’ha pogut seguir el minut a minut per al twitter de l’Espardenyada: @espardenyada. L’objectiu era que els acompanyants dels participants sabessin com anava la prova a cada moment.

 

El recorregut

La sortida lliure dels caminadors ha començat a partir de les 6:30h del matí, i la dels corredors a les 8:00h des del Poliesportiu de La Pobla de Segur. Un cop iniciat el tret de sortida, els participants es dirigien cap a la càmera d’aigües, per després entrar al camí de la Costa Pera i així sortir al bosc, on s’agafava el recentment recuperat “Camí del Racó de la Pedúcula”. Aquest camí retrobava el clàssic itinerari de Montsor fins arribar a la zona del Dolmen. Allà, després de gran esforç, hi havia ja el primer avituallament i el més complert del recorregut.

 

Un cop esmorzats i ben hidratats, el recorregut s’endinsava cap al Bosc de Queralt, un agradable camí que duu damunt les Roques de Queralt. És en aquest punt on ja iniciaven part del descens utilitzant la Canal de “Lo Graell”. Antigament aquesta Canal era utilitzada pel transport de la fusta que s’extreia del mateix Bosc de Queralt. Un cop baixada la Canal l’Espardenyada seguia el camí cap a Gramuntill on hi havia un altre avituallament.

Ja recuperades part de les forces, es reprenia el corriol fins a arribar al llit del Riu Noguera Pallaresa, on ja quedaven els últims quilòmetres acompanyat d’un ambient molt més fresc vorejant el Riu i passant per La Font de l’Ús, La Barraca i l’últim tros del Vernedot, fins arribar de nou al centre del poble. Aquest últim tram de riu coincideix amb el que el diumenge següent van recórrer els raiers amb els rais.

La Diada

A part de l’Espardenyada, la festa dels raiers ha dut a terme una trentena d’activitats més. Per segon any consecutiu, l’inici de festa va començar divendres 1 de juliol amb la tallada del pi, recordant el moment en què s’adquiria la fusta per poder construir, posteriorment, els rais. Va continuar amb la Girellada popular ambientada amb música tradicional del Pallars, a càrrec de Pep Lizandra i amb el ball de les danses dels Raiers. Seguidament, va tenir lloc la baixada nocturna d’un rai pel riu Noguera Pallaresa, i les Havaneres vora el riu, a Pont de Claverol. Tres dies d’activitats, non-stop per a tots els gustos i per a totes les edats, i on no hi falta mai la tradicional baixada dels Rais pel riu, que vesteixen de celebració, un any més, els carrers, les places i el riu de la vila poblatana.

2016-07-02-a-la(s)-20.16.11  2016-07-02-a-la(s)-20.16.20

– Marc Pinsach, el guanyador de l’Espardenyada, durant el recorregut

– Podi masculí de l’Espardenyada 2106

– Podi femení de l’Espardenyada 2016

– Alguns dels caminadors durant el recorregut de l’Espardenyada 2016

 

Més informació:
Consulteu l’enllaç de les classificacions aquí:
http://inscripcions.cat/espardenyada2016/classificacions
Consulteu l’enllaç del programa de Raiers a: www.elsraiers.cat

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 835 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×