7a edició del saló Lleida Expo Tren

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

7a edició del saló Lleida Expo Tren CREIX AMB 1.500 M2 DE MAQUETES I 49 EXPOSITORS COMERCIALS

Els visitants podran desplaçar-se de franc al Pla de Vilanoveta per veure els nous trens de la línia Lleida-la Pobla de Segur adquirits per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya

Fira de Lleida acollirà el 12 i 13 de març la 7a edició del saló Lleida Expo Tren, la mostra anual del lleure i el modelisme ferroviari més important del sud d’Europa. La fira té una superfície de 8.000 m2 i ocupa dos pavellons (3 i 4), on aplegarà 49 expositors comercials (2 més que en l’edició anterior), amb 35 fabricants i marques representades, als quals cal afegir els 32 clubs i associacions de Catalunya, de la resta de l’Estat i de França presents a la trobada firal. En total, el visitant hi trobarà 1.500 m2 de maquetes. La previsió dels organitzadors és assolir els 12.000 visitants.

Un atractiu important per al visitant aficionat al món del modelisme ferroviari és el mercat d’ocasions, que aquest any continua creixent i arriba fins a les 120 taules de venda, que suposa 240 metres lineals dedicats al comerç del tren en miniatura. Entre els nous expositors destaca Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), el president dels quals, Enric Ticó, visitarà el saló. A més, en aquesta edició tots els visitants rebran una petita revista que inclourà informació sobre el saló i passatemps per als més petits.

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha destacat en el decurs de la presentació del saló que Lleida Expo Tren es consolida com “la referència europea dels aficionats al ferrocarril”, amb una destacada presència de públic de fora de la demarcació de Lleida (un 65% del total), procedent de la resta de l’Estat i de països europeus, especialment de França. A més de la tradicional presència de públic francès, el saló rebrà enguany la visita de representants de l’associació i el museu ferroviari alemanyErlebnisbahnhof Westerwald, de la ciutat de Koblenz, convidats per l’organització del saló. Els organitzadors han destacat que molts dels visitants pernocten a Lleida, la qual cosa té un impacte econòmic molt positiu en el sector de serveis (hotels, restaurants, comerços i transport) de la ciutat.

El president de la Cambra de Comerç de Lleida, Joan Simó, s’ha mostrat satisfet de la capacitat d’atracció de visitants que té Lleida Expo Tren, un saló que “atreu tant als petits com als adults”, mentre que Eloi Bergós, diputat de la Diputació de Lleida, ha incidit en que els visitants podran contemplar els nous trens de la línia Lleida-la Pobla de Segur adquirits per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, a més de remarcar la importància que històricament ha tingut al ferrocarril a la demarcació de Lleida. De la seva banda, Octavi Miarnau, director dels SSTT d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, ha afirmat que el saló encara té possibilitats de creixement entre el públic de proximitat, implicant per exemple col·lectius com l’escolar.

Raül Valls, organitzador del saló, ha recordat que Lleida Expo Tren és l’únic saló dedicat al lleure ferroviari de l’Estat espanyol i del sud d’Europa i que ja ha entrat per mèrits propis en el circuit europeu (París, Milà, Colònia) de certàmens monogràfics dedicats al món del tren i el modelisme ferroviari. Valls ha destacat l’atractiu que suposa la possibilitats de desplaçar-se, el matí del dissabte 12 de març, a les instal·lacions del Pla de Vilanoveta (Lleida), on l’ARMF ha programat una jornada de portes obertes. En aquest espai els visitants del saló —que disposaran d’un servei especial d’autobusos des de la Fira— podran contemplar una sèrie de locomotores conservades als tallers de l’associació (inclosos models “de gran valor patrimonial i únics a Europa” com la Garrafeta, Garratt, Cuco, Marilyn, Yeye’s i 1.000, entre d’altres).

Possibilitat de veure els nous trens de la Pobla

A  més de les habituals circulacions amb locomotora de vapor, al Pla de Vilanoveta es podran admirar els nous trens de la línia Lleida-la Pobla de Segur. Els dos trens, construïts a Suïssa per l’empresa Stadler, tenen ample de via ibèric i són dièsel, ja que la línia no està electrificada. Els combois fan uns 50 metres de llarg, tenen una capacitat màxima de 201 viatgers cadascun i contaminen un 60% menys. Aquests trens tenen plataformes d’accés fàcil i estan adaptats a persones amb mobilitat reduïda. Han comportat una inversió de 9,4 milions d’euros i començaran a circular comercialment aquesta primavera, probablement per Setmana Santa.

Circuit de tren quilomètric pel recinte

Lleida Expo Tren acollirà la Tercera Trobada de Modelisme Tripulat Indoor en un gran circuit que ocuparà més de mig quilòmetre de vies i una superfície de 3.500 m2 (la meitat del Pavelló 3). Aquest any participen 13 locomotores a gran escala (1:10, 1:8, etc.) de diferents associacions i aficionats particulars. Això suposa un increment de 5 màquines respecte a l’edició passada.

Per segon any consecutiu, es podrà veure una maqueta formada amb mòduls francesos i catalans connectats i amb la circulació de trens de tots dos països. Això és possible gràcies a la col·laboració iniciada el 2014 entre la Federació Catalana d’Amics del Ferrocarril (composta per 40 associacions) i la Union Artistique et Intellectuelle des Cheminots Français (L’UAICF amb 170 associacions).

Automotor de 14 metres de llargada

A més, es podrà veure el tren automotor AB-401 compost de tres unitats. Es tracta d’un model a escala (1:5 aprox.) de 14 metres de llargada i un pes de 2.500 quilos, que circula per una via de 10 polzades d’ample. Per fer-se una idea de les dimensions i el pes del tren, cal pensar que per transportar-lo s’utilitzen dos camions ploma.

D’altres novetats interessants són l’exposició “Cartells turístics”, a càrrec de Joan Solé, amb el fons del col·leccionista Antoni Nebot. Es tracta d’una selecció de 100 cartells de diferents països en que el tren es relaciona amb el turisme.

Per últim, es pot visitar la zona lúdica “Märklin My World”. Un any més, la coneguda marca alemanya Märklin tindrà un espai lúdic en el qual nens i nenes podran jugar amb els trens en miniatura i practicar el maquetisme.

Con ja és habitual els últims anys, l’Expo Tren ha comptat amb la col·laboració de l’associació de comerciants Zona Alta de Lleida, que es tradueix en la distribució d’invitacions per als clients.

L’horari d’obertura de Lleida Expo Tren serà de 10 a 20 h (dissabte) i de 10 a 14 h (diumenge). El saló està organitzat per la revista MásTren, i compta amb el patrocini de l’Ajuntament de Lleida.

Cucalòcum Primavera per Setmana Santa

La 9a edició del Cucalòcum de Primavera es desenvoluparà del 21 al 24 de març al Pavelló 3 de Fira de Lleida amb 20 propostes de tots tipus, des d’activitats físiques, esportives i purament de lleure a manualitats i accions de sensibilització.

Cucalòcum de Primavera es planteja com un espai de diversió i exercici físic per als infants d’1 a 12 anys durant les vacances escolars de Setmana Santa i com una activitat per afavorir la conciliació familiar i laboral, sense renunciar a propostes de formació i de sensibilització.

Entre les activitats lúdiques i esportives de Cucalòcum de Primavera cal destacar propostes com el parc de psicomotricitat, tennis taula, hoquei, passejada a cavall, bàsquet, inflables, taller de treballs manuals, concurs de dibuix, mostra d’animals, handbol, atletisme, korfbal, llits elàstics, giravolt, dino-bus, ludoteca, etc. L’horari del saló és de 10 a 14 h i de 16 a 20 hores.

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 3,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 1.043 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×