10è aniversari de l’Arxiu Comarcal del Pallars Jussà

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

10è aniversari de l’Arxiu Comarcal del Pallars Jussà

L’Arxiu Comarcal del Pallars Jussà (ACPJ) fou inaugurat el dia 12 de febrer de 2009. Té la seva seu en un singular edifici de nova planta, dissenyat pels arquitectes Joan Arnalot i Elena Belart, i és situat al solar de l’antiga Casa Sullà, nissaga nobiliària trempolina que remunta al segle XV, dins del nucli antic de Tremp. L’edifici acull també la seu del Consell Comarcal del Pallars Jussà.

El 23 de desembre de 2009, es va signar el conveni de col·laboració entre el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, el Consell Comarcal del Pallars Jussà i l’Ajuntament de Tremp per a la gestió de l’Arxiu Comarcal del Pallars Jussà. Aquest conveni i la legislació d’arxius vigent faciliten la incorporació del fons de l’arxiu municipal de Tremp i els fons que custodiava com el Notarial del Districte de Tremp, el Judicial, els fons dels municipis agregats a Tremp, i diversos fons municipals, a la nova seu de l’arxiu comarcal.

L’Arxiu Comarcal del Pallars Jussà, integrat a la Xarxa d’Arxius Comarcals de la Generalitat de Catalunya, custodia documentació pública i privada de la comarca del Pallars Jussà d’acord amb el que estableix la llei 10/2001, d’arxius i documents. També compta amb una important hemeroteca de publicacions de la comarca i una biblioteca auxiliar de temàtica històrica i d’arxivística de més de 12 metres lineals.

L’Arxiu Comarcal del Pallars Jussà compta amb 1,235 metres lineals de documentació i 128 fons documentals ingressats .

Durant l’any està previst fer una sèrie d’activitats per tal de celebrar l’efemèride i fer publicitat de l’arxiu comarcal i del treball que es desenvolupa. Entre les activitats més destacades podem destacar:

1- “Mostra resum dels 10 anys de vida de l’Arxiu Comarcal del Pallars Jussà (2009-2019)”, del 12 de febrer al 12 de març de 2019, al vestíbul de l’Arxiu Comarcal, C/Mercadal, 19 de Tremp.

2- Exposició de fotografies d’en Jordi Mir i Parache “Isona i Conca Dellà: terme de termes”. Del març –desembre 2019, itinerant, a l’Arxiu Comarcal del Pallars Jussà i Ajuntament d’Isona i Conca Dellà, amb la col·laboració del Centre d’Estudis d’Isona i Conca Dellà.

3- Exposició sobre l’antic comerç a Tremp. Sopar celebració del 10è aniversari de l’Arxiu Comarcal del Pallars Jussà, 30 de març de 2019.

4- Presentació del llibre de la Col·lecció beca Mossèn Jesús Castells i Serra, 7a edició, dedicada a la figura de Josep de Calassanç. Sala de conferències de la Fundació Fiella de Tremp, Abril de 2019.

5- Exposició sobre muntanyisme “A punt i amunt”, Epicentre de Tremp, maig –juny de 2019 (per concretar).

6- Mostra de documents sobre “La història del ciclisme al Pallars Jussà (2a part), del 1975 al 2019”, dintre del projecte Fem esport, fem arxiu, i la Setmana Internacional dels Arxius, al vestíbul de l’Arxiu Comarcal del Pallars Jussà, juny de 2019.

7- Exposició i ’Inventari de les esglésies, ermites i capelles dels antics termes municipals de Sapeira i Espluga de Serra”, Associació Fem Terreta, al vestíbul de l’Arxiu Comarcal, C/Mercadal, 19 de Tremp, juliol de 2019.

8- Presentació del llibre del fotògraf natural d’Isona: Josep Durany Abella, amb una selecció de les millors fotografies de les quasi 7000 ingressades ja a l’ACPJ, durant l’agost, coincidint amb la festa major d’Isona. Amb la col·laboració del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Ajuntament d’Isona i Conca Dellà, Departament de Cultura, IDAPA, Diputació de Lleida, i del Centre d’Estudis d’Isona i Conca Dellà

9- Presentació del Llibre de Memòries de Joseph Sullà de Sapeira, per l’editorial Barcino, del llibre original cedit per la família de Alós y de Zayas a l’ACPJ, amb una breu introducció de l’historiador Sisco Amorós Capdevila i la transcripció i adaptació de l’historiador Pau Castell Granados. Sala de conferències de l’Epicentre de Tremp (data sense confirmar).

10- Veredicte del jurat del guanyador/a de la 9a beca de recerca del Pallars Jussà, Mossèn Jesús Castells i Serra 2019, octubre de 2019.

11- Conferència i presentació pública dels resultats del treball guanyador de la 8a beca Mossèn Jesús Castells i Serra 2018, a càrrec del geògraf Alberto Guijarro Pérez, i el seu treball sobre la cimentera de Xerallo. Sala de conferències de l’Epicentre de Tremp , 1r o 2n divendres del mes de novembre de 18 a 19.30 hores, per concretar).

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,50 de 5 - 2 Vots
Carregant ... - 159 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×