3ª jornada de neteja del projecte IniciativaRius

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

Descobreixen un obús de la guerra civil durant la 3ª jornada de neteja del projecte IniciativaRius que aquests dies s’està desenvolupant a les aigües dels rius del Parc Natural de l’Alt Pirineu.

Al voltant de 100 voluntaris es varen distribuir, mantenint tots els protocols Covid, a lo llarg del riu del Noguera Pallaresa, des de Llavorsí fins a Collegats, en la 3a jornada del Projecte IniciativaRius que durant aquestes setmanes s’està desenvolupant als rius del Parc Natural de l’Alt Pirineu a través de la coordinació i organització de l’Associació Esportiva Pallars i amb el suport dels municipis de la zona, el Consell Comarcal i l’aportació econòmica del FEDER a través de les ajudes del PNAP.
Durant la jornada d’ahir es van treure del riu un total de 5t. de ferralla i deixalles diverses, que es van sumar a les altres dos tones que ja s’havien tret en les dos jornades anteriors i que han quedat esposades a la plaça Caterina Albert per que la gent del municipi pugui veure tant l’estat dels nostres rius com la feina de les associacions (AEPallars i DR.X) que treballen any rere any en el manteniment d’aquest projecte.

Malgrat les copioses pluges de la setmana passada i la conseqüent pujada de les aigües dels rius de la zona, la bona gestió d’Endesa, que va deixar de turbinar, va reduir el cabal del riu i va permetre accedir a dos cotxes que portaven més de 20 anys a les seves lleres, un Citroën GS i un Seat Ritmo, on voluntaris i membres del cos de bombers de la Generalitat de Catalunya varen aconseguir treure’ls, no sense dificultats.

Josep Maria Tost, director de la agència de Residus de la Generalita de Catalunya va poder observar de primera mà la conscienciació ambiental dels joves de la comarca i va quedar molt sorprès de la capacitat de mobilització del voluntariat.

En finalitzar la recollida membres de l’organització varen descobrir un cilindre en la ferralla extreta a la zona propera a Llavorsí que tenia un aspecte sospitós i van demanar a tothom que s’allunyés de l’artefacte comunicant als mossos d’esquadra de Sort la troballa. Els mossos d’esquadra van confirmar que es tractava possiblement d’un obús d’artilleria de la Guerra Civil i immediatament van perimetrar i desallotjar la zona. A les dos hores es va personar la unitat dels TEDAX que s’havia desplaçat des de Lleida a tal efecte i que es va fer càrrec de la munició. La zona on es va descobrir l’artefacte va registrar cruentes batalles durant la estabilització del front al Pallars durant els darrers mesos de la guerra civil.

El proper dissabte dia 31 finalitzarà la neteja, amb accions en varies zones de la Noguera de Cardòs. La organització confia que, malgrat la situació del Covid19, es pugui realitzar la activitat mediambiental, tot i que no descarten suspendre les accions si la situació empitjora.

3ª jornada de neteja del projecte IniciativaRius
3ª jornada de neteja del projecte IniciativaRius
FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 87 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×